Πώς κοιμάστε αυτές τις ημέρες;
- Saturday, 4 April 2020
- Posted by: Δήμητρα Καρατώλου
- Category: Blog
Οι αλλαγές που βιώνουμε μας επηρεάζουν και συνειδητά και ασυνείδητα. Ο ύπνος όσο σημαντικός είναι άλλο τόσο είναι και ευάλωτος στο στρες. Ακούω αυτές τις ημέρες ανθρώπους να έχουν χάσει τον ύπνο τους, άλλους να έχουν διαταραγμένο ύπνο και άλλους να κοιμούνται ασυνήθιστα πολύ. Λίγοι εκείνοι που δεν έχουν παρατηρήσει κάποια διαφορά. Ό,τι κι αν συμβαίνει στον καθέναν μας έχει ένα νόημα που πρέπει να αφουγκραστεί.
Μένουμε πολύ ή και συνέχεια μέσα στο σπίτι μας. Μπορεί να μην εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή, άρα να μας ζορίζει η απουσία της καθημερινής μας ασχολίας. Μπορεί από την άλλη μεριά να καλούμαστε να αποδώσουμε όπως πριν, όντας σε δυσμενείς συνθήκες, χωρίς τους πόρους που διευκόλυναν πριν την εργασία μας. Μπορεί να είμαστε εν μέρει ενεργοί και αυτή η εναλλαγή να μας πιέζει. Ο χρόνος και ο ρυθμός της ημέρας βιώνονται επομένως διαφορετικά, ίσως και αφύσικα.
Επίσης έχουν αλλάξει και οι συνθήκες ως προς τα κοντινά μας πρόσωπα και το κοινωνικό μας δίκτυο. Αναρίθμητες οι αλλαγές, και ξαφνικές!
Δεν χρειάζεται πάντως να εξαντληθούμε πριν αποφασίσουμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις, για να βοηθήσουμε το ύπνο μας, άρα και την υγεία μας.
Πάρτε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας και παρατηρήστε με ολιστική ματιά τα εξής:
- Πώς είναι σε αυτή τη φάση ο χώρος του υπνοδωματίου σας;
Μήπως χρειάζεται και εκείνο μια ανάσα; Τώρα που οι ώρες εντός του σπιτιού έχουν αυξηθεί πολύ είναι και η ώρα για κάποιες αλλαγές. Εκτός από το ξεκαθάρισμα ρούχων και την τακτοποίηση να θυμάστε να αερίζετε καθημερινά τους χώρους σας. Επίσης για το υπνοδωμάτιο λεβάντα κάτω από τα μαξιλάρι σας ή σε ένα πουγκάκι/πάνινη θήκη μέσα στη μαξιλαροθήκη δίνει μια μυρωδάτη νότα ηρεμίας. Το ίδιο και το να καίτε αιθέρια έλαια.
Αν είστε αποφασισμένοι για αλλαγές, ένα βιβλίο που εμένα με βοήθησε να κάνω γερά ξεκαθαρίσματα είναι το «Σπίτι σε τάξη, Ζωή σε τάξη» της Marie Kondo. Υπάρχουν και πολλά -και δικά της και άλλων- βίντεο με tips & tricks.
- Τι σκέψεις κάνετε πριν πέσετε για ύπνο;
Χρειάζεται να εξασκηθούμε στο να καθαρίζουμε το νου μας, ειδικά σε αυτή την περίοδο πολλαπλών δοκιμασιών. Γιατί όσο δημιουργικός μπορεί να είναι άλλο τόσο γίνεται και φοβικός και αυτοκαταστροφικός. Ποια είναι η βασική σας σκέψη αυτές τις ημέρες; Γράψτε τη πολύ συγκεκριμένα και παρατηρείστε την. Το πιο συχνό και εξαντλητικό ξεστράτισμα του νου είναι στο μέλλον. Όμως δεν το ορίζουμε ούτε μπορούμε να το προβλέψουμε. Αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή το αποδεικνύει περίτρανα! Το να βλέπουμε συχνά πυκνά ειδήσεις σίγουρα δεν βοηθάει, όπως και το να κάνουμε καταστροφολογικές συζητήσεις με φίλους και βέβαια και με το ταίρι μας στο κρεβάτι. Ποτίζουμε τοξικά το ασυνείδητό μας και μας επιστρέφει εφιάλτες και κακή διάθεση.
- Πώς χαλαρώνετε πριν κοιμηθείτε;
Γενικώς για καλή ποιότητα ύπνου μισή με μία ώρα πριν χρειάζεται αποχή από τις οθόνες! Άρα το να χαζέψετε στο κινητό θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα! Εξασκηθείτε στο να μείνετε στο εδώ και τώρα. Το να παίρνετε καλές ανάσες ξαπλωμένοι βοηθάει πολύ. Μετρήστε μέχρι το 4 στην εισπνοή από τη μύτη και μετά εκπνοή σε 8 χρόνους είτε από το στόμα είτε από τη μύτη. Εκπνέοντας από το στόμα μπορείτε αν σας βγαίνει κάποιος ήχος από ψυχικό βάρος να τον αφήσετε να ακουστεί. Η ανάσα μας μάς επαναφέρει! Κάντε 10 κύκλους αυτών των ανασών. Μπορείτε έτσι και μέσα στην ημέρα να συντονίζεστε με τον εαυτό σας. Επιπλέον, οι πνευματικές αναζητήσεις, o διαλογισμός, η προσευχή, ό,τι βοηθάει τον καθέναν. Υπάρχουν άπειρες επιλογές χαλάρωσης και στο διαδίκτυο και σε εφαρμογές στο κινητό όπως το calm και το headspace.
Ένας σύντομος άλλα όμορφος διαλογισμός που εμένα με βοηθάει είναι το να μεταφέρομαι νοητά σε ένα μέρος που αγαπώ και με γεμίζει θετικά συναισθήματα! Κλείστε τα μάτια και ταξιδέψτε νοητά στο δικό σας μέρος. Αφεθείτε να βιώσετε τον τόπο αυτόν με όλες σας τις αισθήσεις. Συνδεθείτε με τα 4 στοιχεία της φύσης… το φρέσκο αεράκι του βουνού, τη ζεστασιά της άμμου, τη δροσιά του νερού, τη θαλπωρή της γης, την ομορφιά των λουλουδιών και των δέντρων… αφεθείτε να ζήσετε σπιθαμή προς σπιθαμή το μέρος και εισπνεύστε όλη τη δύναμη και συνάμα τη γαλήνη που κρύβει.
Και η κατάλληλη μουσική πάντα βοηθάει τη χαλάρωση…
ένα αγαπημένο link: https://www.youtube.com/watch?v=6xDyPcJrl0c&t=3241s
- Φροντίζετε τη διατροφή σας;
Το πολύ φαγητό πριν τον ύπνο είναι γνωστό ότι δεν βοηθάει. Όμως και η διατροφή μας κατά τη διάρκεια της ημέρας παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι ανθρώπινο να έχει απορυθμιστεί με τις αλλαγές που περνάμε. Μπορείτε όμως να βάλετε στόχο να την ισορροπήσετε εκ νέου, βήμα βήμα. Επίσης βότανα όπως το μελισσόχορτο, το χαμομήλι, η λεβάντα μπορούν να βοηθήσουν με ήπιο τρόπο τη χαλάρωσή μας. Το ίδιο και φυτικά βοηθήματα για τον ύπνο που κυκλοφορούν σε βιολογικά καταστήματα και σε φαρμακεία. Δεν σημαίνει ότι θα τα χρειαζόμαστε για πάντα ούτε δημιουργούν εξάρτηση. Στο τώρα όμως θα μας βοηθήσουν!
- Φροντίζετε την άσκησή σας και τη επαφή με τη φύση;
Μου λείπουν οι πεζοπορίες στη φύση, οι άχρονες βόλτες και στη θάλασσα και στο βουνό, δεν θα πω ψέματα. Όμως η φύση είναι ακόμα και στο ένα λουλουδάκι στο μπαλκόνι μας. Το παρατηρούμε; Καθόμαστε έστω για λίγο στον ήλιο; Το ότι μας δίνεται η δυνατότητα να βγούμε έξω για άσκηση αξίζει να το αξιοποιούμε. Όπως και το να κάνουμε γυμναστική στο σπίτι, έστω για λίγη ώρα. Το σώμα μας νιώθει ζωντανό! Άρα κι ο ύπνος μας θα βοηθηθεί.
Πολλά θα μπορούσαμε ακόμα να πούμε. Προτείνω να διαλέξετε δύο από όσες προτάσεις ειπώθηκαν και να πειραματιστείτε με νέες συνήθειες. Θα βγούμε πιο δυνατοί και πιο σοφοί από όλο αυτό!