Δήμητρα Καρατώλου

Lifepassport – Δήμητρα Καρατώλου

συμβουλευτική, coaching, ψυχοθεραπεία, ψυχολόγος, συμβουλευτική καριέρας, life coaching, career coaching, nlp time line therapy, αυτοπεποίθηση, διαχείριση άγχους

Σπουδές στην Επικοινωνία & στην Ψυχολογία (1995 – 2001)
Από παιδί ονειρευόμουν να κάνω ένα επάγγελμα, μέσα από το οποίο θα μου δινόταν η δυνατότητα να εξερευνώ, να δημιουργώ και να συνεισφέρω κοινωνικά στην υλοποίηση θετικών αλλαγών. Όντας μαθήτρια στη Γερμανική Σχολή Αθηνών ένιωθα ότι το ιδανικό επάγγελμα για μένα ήταν η Δημοσιογραφία. Τότε είχα πάει στην υπεύθυνη του σχολείου για επαγγελματικό προσανατολισμό. Της είχα εκφράσει την επιθυμία μου να γίνω δημοσιογράφος και είχε πει «μπα, δεν μου φαίνεσαι αρκετά δυναμική». Οι ταμπέλες των “ειδικών” μπορούν πολύ εύκολα να καταστρέψουν όνειρα. Ευτυχώς κάτι μέσα στην εφηβική ψυχή μου είχε πεισμώσει και είχα πει «εγώ θα γίνω!» Έτσι στόχευσα στο Τμήμα Επικοινωνίας & Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τις σπουδές μου εργάστηκα για δύο χρόνια ως δημοσιογράφος στο Τμήμα Διεθνών Ειδήσεων ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας, μεγάλη εμπειρία ζωής. Αναπτύσσοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αντικείμενο της Ψυχολογίας μέσω των μαθημάτων της Σχολής άρχισα να σκέφτομαι πόσα θα άλλαζα μέσα στο περιβάλλον εργασίας μου. Όταν πλέον αποφοίτησα, είχαν διαφοροποιηθεί και τα όνειρά μου. Παραιτήθηκα παρά τις φωνές συγγενών και γνωστών που έλεγαν ότι αφού είχα βρει μια καλή θέση στη δημοσιογραφία, κακώς την άφηνα. Συχνές οι φοβικές φωνές στις ζωές μας…
Έφυγα λοιπόν για την Αγγλία, με υποτροφία λόγω άριστης επίδοσης, για να σπουδάσω Κοινωνική & Οργανωσιακή Ψυχολογία στο London School of Economics. Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής μου εργασίας διερεύνησα τη διαχείριση των συναισθημάτων στους επαγγελματικούς ρόλους και μέσα στις εταιρείες (emotional labour), καθώς και την άσκηση της εξουσίας με εμφανείς και υποδόριους τρόπους. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών ξεκίνησε και η πρώτη μου επαφή με την ψυχοθεραπεία ως θεραπευόμενη, κάτι που έδρασε και συνεχίζει να δρα μεταμορφωτικά στη ζωή μου.

Εταιρική εμπειρία στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (2002 – 2006)
Eπιστρέφοντας στην Ελλάδα κράτησα τη δημιουργική γραφή ως χόμπι και αναζήτησα εργασία στον τομέα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Στην πρώτη συνέντευξη που με είχαν καλέσει, ενώ η αγγελία αναφερόταν σε θέση στο Ανθρώπινο Δυναμικού, ο συνεντευκτής – εν έτει 2001- τελικά ήθελε να μου πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση στην Ελλάδα να βάλουν γυναίκα σε τέτοια θέση και μου πρότεινε να γίνω γραμματέας του… Του είχα πει «εγώ θα βρω!» και είχα σηκωθεί και φύγει ακόμα πιο πεισμωμένη. Γρήγορα ανέλαβα υπεύθυνες θέσεις σε πολυεθνικές και μεγάλες ελληνικές εταιρίες, στην Ελλάδα και στη Γερμανία (λιανεμπόριο, παραγωγή & εμπόριο αυτοκινήτων, τραπεζικές υπηρεσίες και εκπαίδευση). Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου σε Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού ασχολήθηκα ενεργά με την επιλογή προσωπικού – μέχρι σήμερα έχω πραγματοποιήσει περισσότερες από 5.000 συνεντεύξεις-, με την εκπαίδευση, την αξιολόγηση απόδοσης, τις έρευνες προσωπικού και τη διοίκηση αλλαγών. Ιδιαίτερα έργα, τα οποία διαχειρίστηκα, ήταν η εκπαίδευση και πιστοποίηση του πανελλήνιου δικτύου πωλήσεων πολυεθνικής εταιρείας, η δημιουργία και η αναδιοργάνωση Τμημάτων Ανθρώπινου Δυναμικού, το άνοιγμα καταστημάτων και η στελέχωσή τους, καθώς και η υλοποίηση Κέντρων Αξιολόγησης.

Μετάβαση στο ελεύθερο επάγγελμα (2006)
Το 2006 ήταν μια χρονιά σταθμός στην πορεία μου, γιατί αναθεώρησα τις επαγγελματικές επιλογές μου και τον τρόπο ζωής μου. Για 6 μήνες έζησα στη Σαντορίνη, όπου εργάστηκα ως ξεναγός σε οινοποιείο. Ζώντας στο φυσικό περιβάλλον οι σκέψεις και τα συναισθήματά μου έγιναν ξεκάθαρα! Άρχισα να ξαναγράφω και να χτυπάω πόρτες περιοδικών με ιδέες και δείγμα γραφής. Μέσα σε λίγους μήνες έγραφα κοινωνικά και ταξιδιωτικά άρθρα για κυριακάτικα και ειδικού Τύπου περιοδικά κι έτσι ξεκίνησε η πρόκληση του ελεύθερου επαγγέλματος.   Στο μυαλό μου δημιουργήθηκε παράλληλα η HR Passport (από το 2015 πλέον Lifepassport): μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επαγγελματικής καθοδήγησης και ανάπτυξης που θα δρούσε ως συμπαίκτης σε όλη τη διάρκεια των αναζητήσεων ενός ανθρώπου, από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι όσο νιώθει δημιουργικός και ανήσυχος! Το γεγονός όμως ότι έλειπα πολλές μέρες το μήνα σε ρεπορτάζ με καθυστερούσε από το να βάλω την ιδέα από το χαρτί στην πραγματικότητα. Τότε ήρθε ένα γεγονός που μου έδωσε την αναγκαία σπρωξιά: στη βασική μου συνεργασία με περιοδικό δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση μαζί με τελεσίγραφο για μη συνέχιση της συνεργασίας. Χαιρέτησα και έφυγα πάλι με αυτό το πείσμα «θα τα καταφέρω, κι έχω και περισσότερο χρόνο τώρα!»

Δημιουργία HR Passport
Career & Executive Coaching, Training (2007 – 2015)

Τότε, το Μάρτιο του 2007, «γέννησα» την HR Passppοrt που προσέφερε πρωτοποριακές για εκείνη την εποχή υπηρεσίες career coaching και personal branding σε ιδιώτες (σύνταξη βιογραφικού, προετοιμασία για συνέντευξη, αλλαγή καριέρας). Οι φοβικές φωνές πάλι έλεγαν «Μα ποιος θα πληρώσει για βιογραφικό», «Δεν χρειάζεται προετοιμασία, αφού όλα γίνονται με ρουσφέτι στην Ελλάδα κ.α.». Όμως εγώ πίστευα στην ιδέα και το μόττο της HR Passport ήταν «Τα όνειρα μας δεν θέλουν εκπτώσεις, θέλουν κυνήγι!»  Σχεδόν ολόκληρο τον πρώτο χρόνο το τηλέφωνο χτυπούσε αραιά, μαζί με φίλους αφισοκολλούσαμε διαφημίσεις σε σχολές, συμμετείχα σε εκθέσεις, μιλούσα για τις υπηρεσίες μου και παράλληλα έκανα και ρεπορτάζ. Σταδιακά οι πελάτες έστελναν άλλους με σύσταση. Ήταν ωραία μετά να χτυπάει συχνά το τηλέφωνο και νιώθω περήφανη για τα περισσότερα από 800 βιογραφικά που έφτιαξα όλα αυτά τα χρόνια και ευγνώμων για όσους με εμπιστεύτηκαν να αποτυπώσω τη μοναδική πορεία τους! Το 2010 προχώρησα και στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ανοιχτών βιωματικών σεμιναρίων και έργων οργανωσιακής ανάπτυξης, ενίσχυσης ομαδικού πνεύματος και executive coaching σε εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δημιουργία της Lifepassport – dream, plan, act! (2015 – σήμερα)
Ψυχοθεραπεία, Career, Executive & Life Coaching, Training

συμβουλευτική, coaching, ψυχοθεραπεία, ψυχολόγος, συμβουλευτική καριέρας, life coaching, career coaching, nlp time line therapy, αυτοπεποίθηση, διαχείριση άγχους

Ένιωθα πολύ δημιουργική, όμως άκουγα ολοένα και πιο έντονα την ανάγκη μου να μπορώ να βοηθάω όσους με εμπιστεύονταν και σε προσωπικά θέματα. Αυτό με έστρεψε στο να παρακολουθήσω ετήσια προγράμματα που συνδύαζαν το coaching και την ψυχολογία στην Ελλάδα (Diploma in Executive Coaching & Organizational Development, Impact PCS) και στο Βέλγιο (BOAS Professional Coach Certification) και να πιστοποιηθώ από διεθνείς φορείς (Association for Coaching, International Coach Federation). Έτσι «γέννησα» το 2015 και το δεύτερο πνευματικό μου παιδί τη Lifepassport – dream, plan, act! Η προσέγγισή μου ως ψυχοθεραπεύτρια και coach, ολιστική και συνθετική, αντλεί από από διαφορετικές Σχολές όπως η Gestalt, η Γνωσιακή Συμπεριφορική, η Συναλλακτική Ανάλυση, καθώς και η Μη Βίαιη Επικοινωνία. Για ένα χρόνο παρακολούθησα εκπαίδευση στην Προσωποκεντρική και Βιωματική Ψυχοθεραπεία (University of Central Lancashire), ενώ το τρέχον διάστημα συμμετέχω σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία. Ανάλογα με την ανάγκη του κάθε πελάτη πολύ χρήσιμα είναι και τα εργαλεία του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), του Time Line Therapy TM και της Ύπνωσης, στα οποία έχω εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί σε επίπεδο Master Practitioner (Quest for Success, The American Board of NLP). Για τη σύνδεση με το σώμα και την ψυχοσωματική υγεία των πελατών μου αντλώ και από όσα έχω μάθει παρακολουθώντας κύκλους σεμιναρίων στη διατροφή και στα βότανα (Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής & Κινεζικής Ιατρικής) και στη μέθοδο Body Mirror System, έχοντας εκπαιδευτεί από τον ίδιο το δημιουργό της, τον Martin Brofman.

Νιώθω πολλή χαρά που πλέον, συνδυάζοντας ψυχοθεραπεία και coaching, μπορώ να είμαι διπλά στους ανθρώπους, συνοδοιπόρος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αλλά και στις χαρές τους! Κάποιες φορές σκέφτομαι μία ψυχοθεραπεύτρια στην οποία είχα εκδηλώσει την επιθυμία μου να στραφώ και επαγγελματικά στην ψυχοθεραπεία και μου είχε πει «Μπα, θα βαρεθείς». Ήταν χρήσιμη εκείνη η ψυχοθεραπευτική εμπειρία, γιατί είχα ζήσει τι σημαίνει να σε βλέπει ο θεραπευτής ως ευρώ και να περιμένει να τελειώσει η ώρα. Πάντως έγινα και ακόμα γίνομαι θεραπεύτρια και δεν έχω βαρεθεί καθόλου σε αυτό το επάγγελμα, ίσα-ίσα περιμένω την κάθε συνεδρία, τις τόσες ιστορίες που με δύναμη κουβαλάει κάθε άνθρωπος που μου ανοίγει την ψυχή του!

Στον ελεύθερο χρόνο μου ταξιδεύω και πεζοπορώ, γράφω μικρές ιστορίες και δραστηριοποιούμαι στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Πάντα μου αρέσει να ανακαλύπτω και να εκπαιδεύομαι σε φυσικές μεθόδους χαλάρωσης, αυτοσυγκέντρωσης και ψυχοσωματικής εναρμόνισης.

Γραφτείτε για νέα και tips!

  Δημοφιλέστερα Θέματα

  Θέλετε να ενισχύσετε την τόλμη σας για νέα ξεκινήματα;
  Το 1ο CD ύπνωσης της Lifepassport είναι εδώ, για σας βοηθήσει!

  Αφεθείτε να το ακούσετε…

  ΚΕΙΜΕΝΟ & ΣΠΙΚΑΖ:
  ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΤΩΛΟΥ
  ΜΟΥΣΙΚΗ, ΜΙΞΗ, MASTERING:
  ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΤΑΚΗΣ
  ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 25΄

  Έπιθυμώ να λαμβάνω newsletter από τη Lifepassport.