Γράφει η Δήμητρα Καρατώλου, HR Passport
Περιοδικό Netweek, 03/2011
Η καθημερινή συνεργασία με έναν micromanager και η αντιμετώπιση macro προκλήσεων, δημιουργεί συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε παραίτηση ή σε βεβιασμένη επαγγελματική μετακίνηση.
Αν καλείστε να διαχειριστείτε έναν/μία micromanager:
- Δείξτε ενσυναίσθηση, αναγνωρίζοντας την ανασφάλεια ως βαθύτερη αιτία. Φροντίζετε να καθησυχάζετε αυτό το φόβο με τη συμπεριφορά σας; Ή μήπως έχετε μπει, συνειδητά και μη, σε ψυχολογία αναμέτρησης δυνάμεων;
- Δημιουργήστε με δική σας πρωτοβουλία διαδικασίες τακτικής ενημέρωσης. Αν βρείτε έναν work-smart-not-hard και παράλληλα κατατοπιστικό τρόπο, και οι δυο πλευρές θα απολαμβάνετε περισσότερη ηρεμία.
- Ζητήστε τη συμβουλή του/της micromanager. Και να έχετε μια ήδη διαμορφωμένη άποψη, αντικαταστήστε το ! με ;. Δηλαδή αντί: «Να κάνουμε αυτό!» προτείνετε «Πώς σας ακούγεται να κάναμε αυτό…;» Περνάτε το μήνυμά σας, τονώνοντας και την αυτοπεποίθηση του «τελικού» decision maker.
- Αξιοποιήστε την επιλεκτική ακοή με μια διάθεση αντίστροφης ψυχολογίας. Παρακάμψτε πιθανή γκρίνια και κρατήστε τις χρήσιμες πληροφορίες, χωρίς να αφήνετε τον εαυτό σας να το πάρει προσωπικά.
- Παρατηρήστε τις πιο συχνές αιτίες έκρηξης. Τι πραγματικά ενοχλεί και πώς μπορείτε να δράσετε προληπτικά;
- Χαμογελάστε και βάλτε χιούμορ στις καταστάσεις. Είναι μεταδοτικό!
Micromanagement II: οδηγός επιβίωσης & αυτοβελτίωσης
Αν, μετά την άσκηση αυτογνωσίας του προηγούμενου τεύχους, διαπιστώσατε ότι είστε ένας/ μία micromanager:
- Παρατηρήστε πότε εντείνεται η ανάγκη σας για micromanagement. Με ποιους ανθρώπους; Σε ποιες εργασίες; Για ποιο λόγο;
- Θυμηθείτε πώς νιώθατε, όταν εσείς ήσασταν «θύμα» micromanagement. Ποιες συμπεριφορές σας κούραζαν;
- Αντιθέτως, παρατηρήστε άλλους managers που λειτουργούν πολύ πιο φιλελεύθερα. Πώς διοικούν την ομάδα τους; Πώς διασφαλίζουν το αποτέλεσμα;
- Καταγράψτε όσα έχετε εσείς οι ίδιοι να κερδίσετε, και πρακτικά και ψυχικά, αν απεμπλακείτε από τις καθημερινές εργασίες που έχετε επωμιστεί οικειοθελώς.
Ο πειραματισμός με νέες συμπεριφορές μας κάνει συχνά να πηγαίνουμε από το άσπρο στο μαύρο. Μην ανησυχείτε, η διάθεση αυτοβελτίωσης θα φέρει και την επιθυμητή απόχρωση του γκρίζου.