Παιχνίδια Εξουσίας – Κίνησε τα νήματα διακριτικά!

power-games

Ρώτα πρώτα τη γιαγιά σου!

…γιατί εκείνη ξέρει καλύτερα!

Τι θα ήταν η Margaery Tyrell χωρίς τη γιαγιά της; Θα πήγαινε από αγκαλιά σε αγκαλιά, κοιτώντας με μελαγχολικό βλέμμα το θρόνο από μακριά, δίπλα σε δευτεροκλασάτους ηγεμόνες… Ενώ με το life & career coaching της σοφής γιαγιάς Olenna Tyrell εκτοξεύτηκε σχεδόν αμέσως στο Σιδερένιο Θρόνο! Ένα μαχαίρωμα και μια δηλητηρίαση την καθυστέρησαν λίγο βέβαια, αλλά απρόοπτα πάντα υπάρχουν. Αν διατηρείς τη ματιά στο στόχο, τα υπερπηδάς και προχωράς γρήγορα. Χωρίς πολλούς συναισθηματισμούς. Το πένθος άλλωστε ταιριάζει μόνον στην Ηλέκτρα (κατά το ομώνυμο θεατρικό έργο του Γιουτζίν Ο’Νιλ).

Μαθήματα σοφίας -και αποπλάνησης- από τη γιαγιά Olenna:

• Μην κολλάς σε συγγένειες!

Κάπως έτσι κέρδισε η γιαγιά με το… σπαθί της τον παρ’ ολίγο μέλλοντα σύζυγο της αδερφής της. Οι ηθικοί ενδοιασμοί καθυστερούν την επίτευξη του στόχου. Άρα μας χρειάζονται; Λίγο προσοχή στις φιλίες και στους δεσμούς εντός γραφείου λοιπόν, γιατί το χρήμα και η δόξα διχάζουν. Αν το αίμα γίνεται νερό, φανταστείτε πόσο πιο γρήγορα και εύκολα γίνεται ο ανάλογος μετασχηματισμός αν πρόκειται για απλό (?) φιλικό δεσμό. «Ήμασταν μαζί από την αρχή της εταιρείας. Και κάναμε και πολλή παρέα εκτός. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα με απέλυε, όταν πήρε τη θέση του προϊσταμένου!». Το να ξέρεις πολλά για τον άλλον κι εκείνος για σένα συχνά γυρνάει μπούμερανκ. Σκούπισε τα δάκρυά σου, πέτα τα DVD του Walt Disney και δες λίγο Tarantino να ανοίξει το μάτι σου και το μυαλό σου.

Παιχνίδια Εξουσίας – Κίνησε τα νήματα διακριτικά!

• Η πληροφορία περνάει από το στομάχι!

Με κέικ λεμονιού δελέασε η γιαγιά την Sansa να μιλήσει για το πραγματικό ποιόν του Joffrey. Είχε φροντίσει να μάθει ότι είναι από τα αγαπημένα της. Το φαγητό και το ποτό ευνοούν το άνοιγμα. Πού και πού κανένα κέρασμα στο γραφείο ενδείκνυται. Ειδικά αν έχετε πληροφορηθεί τα γούστα του αφεντικού. Όλα με μέτρο βέβαια. Γιατί μου έρχεται στο νου και μια coachee που με την ελπίδα να την κρατήσουν στην πρακτική έφτιαχνε συχνά-πυκνά σπιτικά γλυκά και πήγαινε στη δουλειά. Και δουλευταρού ήταν και ικανή και χρυσοχέρα. Για αυτό και τελικά την έβαλαν να εκπαιδεύσει την κόρη γνωστής του Γενικού που προσελήφθη στη θέση στην οποία εκείνη ήλπιζε… Επόμενο πιάτο: τηγανόψωμα (με μια τόση δα δόση φυτοφάρμακου και εντομοκτόνου).

• Κίνησε τα νήματα, αλλά διακριτικά!

Δόξα τω Θεώ πρόθυμες μαριονέτες υπάρχουν παντού και πάντα. Σίγουρα τα οικονομικά αποθέματα και το status μετράνε στη διαχείρισή τους. Αλλά η πονηριά και η ευελιξία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες δεξιότητες. Διακριτικά και αποτελεσματικά τον έφαγε τον Joffrey η γιαγιά και όλοι έμειναν να αναρωτιούνται… Αξιοποίησε την παρατηρητικότητά σου εντός εταιρείας και δες ποιος είναι πραγματικά πίσω από τις αποφάσεις. Μπορεί να σε εκπλήξει το πρόσωπο. Αυτό όμως τελικά θα πρέπει να προσέξεις, αυτό να έχεις από κοντά. Μην χάνεις χρόνο και ενέργεια με τις αναλώσιμες μαριονετούλες.

• Κράτα το λόγο σου (όποτε σε συμφέρει) και φρόντισε τους πιο αδύναμους από σένα (επίσης όποτε σε συμφέρει).

Παιχνίδια Εξουσίας – Κίνησε τα νήματα διακριτικά!

Υποσχέθηκε στη Sansa ότι δεν θα την εκθέσει. Και το τήρησε. Την συμπόνεσε και φρόντισε για τη φυγάδευσή της. Το να μην τα βάζεις με τους πιο αδύναμους από σένα έχει μια δόση αξιοπρέπειας. Σου κερδίζει συμμάχους και λίγο πιο ήσυχο ύπνο το βράδυ. Γιατί το άτιμο το υποσυνείδητο πάντοτε καταγράφει και συσσωρεύει…

Θυμάμαι τη μακαρίτισσα τη γιαγιά μου που με δυο κουβέντες μου είχε αναλύσει το σύστημα bonus που είχαν στο κατάστημα όπου δούλευε ως πωλήτρια στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Εκείνη τη στιγμή είχα νιώσει έτοιμη να πετάξω στον κάδο των αχρήστων τα πολύπλοκα εγχειρίδια management που μας είχαν δώσει στο πανάκριβο μεταπτυχιακό που παρακολουθούσα.

Η ύπαρξη ενός μέντορα είναι πάντοτε σημαντική. Συνήθως είναι είτε κάποιος σε ανάλογο τομέα εντός εταιρείας, αλλά μεγαλύτερος σε ηλικία και υψηλότερα στην ιεραρχία, είτε κάποιος με ανάλογο προφίλ εκτός εταιρείας. Ειδικά όταν είμαστε στην αρχή χρειαζόμαστε συμπαίκτες με γνώση και επιρροή. Όχι ότι δεν τους χρειαζόμαστε και κατά την άνοδό μας… Απαραίτητα κριτήρια η εμπιστοσύνη (στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού) και η ικανότητα. Κάποιος που έχει ανέλθει ξέρει τα κόλπα και τις κακοτοπιές εντός του εταιρικού βασιλείου. Αντλήστε σταγόνες από τη σοφία του/της!

 

——————————-

* Ο παρών διαδικτυακός τόπος δεν συνδέεται και ουδεμία σχέση έχει με την τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones», τους συντελεστές αυτής, καθώς και τον συγγραφέα των σχετικών βιβλίων. Ο διαδικτυακός μας τόπος δεν χρησιμοποιεί εμπορικά σήματα και δεν αναπαράγει οποιοδήποτε άλλο πρωτότυπο ή παράγωγο πνευματικό έργο. Οποιαδήποτε αναφορά σε εμπορικά σήματα τρίτων σε καμία περίπτωση δεν γίνεται για να διακρίνει προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρονται από τον διαδικτυακό μας τόπο.
Παιχνίδια Εξουσίας

Θέλετε να ενισχύσετε την τόλμη σας για νέα ξεκινήματα;
Το 1ο CD ύπνωσης της Lifepassport είναι εδώ, για σας βοηθήσει!

Αφεθείτε να το ακούσετε…

ΚΕΙΜΕΝΟ & ΣΠΙΚΑΖ:
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΤΩΛΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ, ΜΙΞΗ, MASTERING:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΤΑΚΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 25΄

Έπιθυμώ να λαμβάνω newsletter από τη Lifepassport.