Τολμηρή, με όραμα και αξίες, με δυναμισμό, πειθώ και αποφασιστικότητα.
Η Khaleesi συνδυάζει πολλά από τα ηγετικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένας ‘change catalyst’. Κι όμως, στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, αν δεν είχε παρουσιαστεί ως από μηχανής θεός ο πολυαγαπημένος της δράκος, η Khaleesi πιθανότατα θα είχε σκοτωθεί… Και το όραμά της μαζί της…
Μέχρι ένα σημείο τα πήγαινε πολύ καλά και κέρδιζε έδαφος, απειλώντας τους ανταγωνιστές της με τις φιλοδοξίες της. Τι συνέβη όμως στην πορεία; Για να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας σκέψη, θα αναλύσουμε τις επιλογές και τις κινήσεις της Khaleesi με βάση τα 8 βήματα της διοίκησης αλλαγών, όπως τα ορίζει ο διεθνώς αναγνωρισμένος guru του είδους, Dr. John Kotter.
• Αν δεν νιώσεις το επείγον, δεν αλλάζεις
«Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» κοινώς και καμιά φορά μπορεί το «βουλιάζουμε» να μπερδεύεται με το «καλά είμαστε βολεμένοι…». Αλλά αυτή η νοοτροπία της στρουθοκαμήλου, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, δεν βγάζει μακριά. Η Khaleesi αναγκάστηκε να αλλάξει τόπο και τρόπο ζωής, όταν η ίδια της η φυλή την πέταξε εκτός μετά το θάνατο του αρχηγού-συζύγου της. Παρά την αναγκαιότητα της αλλαγής όμως, εκείνη την μετέτρεψε σε επιλογή.
• Άστρo, μα κυρίως… όραμα
Δείχνοντας τις μεταφυσικές δυνάμεις της, απέκτησε ξανά κύρος και προχώρησε να κατακτήσει, αλλά και να απελευθερώσει. Το όραμά της; Ένας κόσμος πιο δίκαιος, χωρίς σκλάβους. Κλειδί, για να έχει απήχηση ένας σκοπός, είναι το να αφορά πολλούς και να μιλά στο συναίσθημα. Και της Khaleesi είχε και τα δύο. Ποια ψυχή δεν ποθεί την ελευθερία; Ως αποτέλεσμα το όραμά της το ασπάστηκαν, χωρίς να τους επιβληθεί.
Παιχνίδια Εξουσίας – H Khaleesi, ο δράκος και… το Change Management!
• Ο καθένας μόνος του είναι μια σταγόνα. Όλοι μαζί είμαστε ωκεανός!
Αν η Khaleesi δεν είχε την ομάδα των πιστών συμβούλων και πολεμιστών της, τι θα είχε καταφέρει; Σε τι βάθος χρόνου άραγε; Το κάθε μέλος της ομάδας με ξεχωριστές ικανότητες, αλλά με κοινές αξίες και με πίστη στην αρχηγό τους.
• Λόγια δίχως πράξεις, δράκος δίχως φλόγα
Καλό το όραμα, καλό και το dream team. Αλλά αν η Khaleesi δεν είχε βγάλει εμπνευσμένους λόγους, αν δεν κουβαλούσε το θαρραλέο, δια πυρός παράδειγμά της και αν δεν είχε φροντίσει να βρέξει σφυροδρέπανα την κρίσιμη στιγμή, θα είχε απήχηση το όραμά της; Τα σκέτα λόγια μπορεί για λίγο να δημιουργούν εντυπώσεις, αλλά ξεθυμαίνουν γρήγορα.
• Κάνε barbeque τον αντίπαλο
Με χαρακτηριστική ψυχραιμία εξαφάνισε καναδυό, άντε τρεις, τέσσερις, πέντε… γιατί τα εμπόδια όσο πιο νωρίς φεύγουν από τη διαδικασία με τόσο περισσότερη ορμή φυτρώνει ο σπόρος της αλλαγής. Αιτίες απομάκρυνσης; Έλλειψη ικανοτήτων, έλλειψη εμπιστοσύνης και πίστης στο όραμα. Η… βιομηχανική κατασκοπεία επίσης οδηγεί σε άμεσο εξοστρακισμό, ακόμα και Ser να είσαι. Και όταν το γυαλί της εμπιστοσύνης ραγίσει, δύσκολα ξανακολλάει. Τώρα, αν τελικά ο αντίπαλος είναι δικός σου άνθρωπος, για παράδειγμα το λίγο άσχημο, φτερωτό παιδί σου, εκεί τι κάνεις; Διώχνοντας κάποιον τόσο δικό σου, μήπως αποδυναμώνεσαι;
Παιχνίδια Εξουσίας – H Khaleesi, ο δράκος και… το Change Management!
• Άρτος και θεάματα εδώ και τώρα
Τα λεγόμενα ‘quick wins’. Οι αλλαγές τις περισσότερες φορές θέλουν χρόνο για να αποδώσουν, τίθενται μακροπρόθεσμοι στόχοι. Και ενδιάμεσα πώς κρατιούνται το ηθικό και το κίνητρο ακμαία; Εδώ η Khaleesi βιάστηκε να δώσει προνόμια και βαθμούς ελευθερίας, χωρίς να σταθμίσει το μέγεθος της δυσαρέσκειας της μέχρι πρότινος κρατούσας τάξης. Έλα όμως που κανείς δεν θέλει να χάνει ό,τι έχει συνηθίσει. Γιατί η αντίσταση στην αλλαγή είναι μες την ανθρώπινη φύση, δομική και ισχυρή. Και η διαχείριση των προσδοκιών όσων έχουν να χάσουν από την αλλαγή είναι εξίσου σημαντική με την κινητοποίηση όσων έχουν να κερδίσουν. «Κράτα τους φίλους σου κοντά, αλλά τους εχθρούς σου ακόμα πιο κοντά», λένε. Και η Khaleesi όταν ασχολήθηκε με τους αντιφρονούντες ήταν ήδη αργά.
• Το φυλάξαι τα αγαθά χαλεπώτερον εστί του κτήσασθαι
Και όπως ένα φυτό, έτσι και η αλλαγή θέλει σταθερό πότισμα και φροντίδα για να ευδοκιμήσει. Αλλαγές στις δομές για να υποστηρίξουν τα νέα δεδομένα, αναδιοργάνωση ρόλων, τοποθέτηση ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά. Στην περίπτωση της Khaleesi η συναισθηματική της φόρτιση οδήγησε στο να αφουγκραστεί το λαό, αλλά να μην χτίσει δομές. Κράτησε προσωποπαγή την επικοινωνία, ενώ τα μεγέθη άλλαζαν δραματικά. Άραγε θα μπορούσε να είχε δώσει αρμοδιότητες σε μέλη της παλιάς άρχουσας τάξης; Ίσως κάποιοι θα ήθελαν να την ακολουθήσουν, αλλά μπήκαν όλοι συλλήβδην στη μαύρη λίστα.
• Η μόνη σταθερά η αλλαγή!
Και αν δεν γίνει σταθερά, συνοδευόμενη από θετικά συναισθήματα και πάθος για εξέλιξη, θα καταρρεύσει. Αμείλικτες οι στατιστικές λένε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των έργων διαχείρισης αλλαγών αποτυγχάνουν… άνω του 70%. Κρύβει άλλο μαγικό αβγό η Khaleesi στο σεντούκι της;
* Ο παρών διαδικτυακός τόπος δεν συνδέεται και ουδεμία σχέση έχει με την τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones», τους συντελεστές αυτής, καθώς και τον συγγραφέα των σχετικών βιβλίων. Ο διαδικτυακός μας τόπος δεν χρησιμοποιεί εμπορικά σήματα και δεν αναπαράγει οποιοδήποτε άλλο πρωτότυπο ή παράγωγο πνευματικό έργο. Οποιαδήποτε αναφορά σε εμπορικά σήματα τρίτων σε καμία περίπτωση δεν γίνεται για να διακρίνει προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρονται από τον διαδικτυακό μας τόπο.