Πυρ, γυνή και… παιχνίδια εξουσίας!

Η θηλυκή παρουσία και δύναμη αντιπροσωπεύεται ποικιλοτρόπως στη σειρά όπως άλλωστε και στη ζωή. Ποιο ρόλο διαλέγουμε στην επαγγελματική, ποιο ρόλο στην προσωπική μας ζωή; Ποια τα υπέρ και τα κατά των επιλογών μας; Ας μας μιλήσουν οι ηρωίδες. Άλλωστε αν αφήσουμε στην άκρη τα περίτεχνα χτενίσματα και ενδύματα, οι αναλογίες με γυναίκες της σύγχρονης εποχής θα αναδυθούν αβίαστα.

Lady Stark – η μάνα

Αν και θαρραλέα, την «έφαγαν» νωρίς, γιατί στη σκακιέρα της ζωής δεν είχε σταθερή πορεία. Τα παιδιά της τα έβαζε πάνω από όλα, μπορούσε να επιβάλλεται και κέρδιζε το σεβασμό. Ήταν όμως τελικά νηφάλια ή κινείτο συναισθηματικά, ρίχνοντας τον εαυτό της πολύ γρήγορα στη μάχη; Και έξυπνη ήταν και ηγετικές, στρατηγικές ικανότητες είχε. Αλλά ο συναισθηματισμός την έκανε ευάλωτη σε κρίσιμες στιγμές. Αν δεν ταιριάζανε, δεν θα συμπεθεριάζανε με τον Ned άλλωστε…

Sansa – η εύθραυστη

Έφαγε ουκ ολίγα χαστούκια, σκληρά ομολογουμένως, αλλά η ομορφιά σε συνδυασμό με την ντροπαλή, μαζεμένη φύση της προκάλεσε πολλές φορές και τη συμπόνια, όπως και τη σωτηρία της. Συχνά πάντως βρίσκεται στη θέση να ακολουθεί τις επιλογές άλλων και όχι να κάνει δικές της. Κάτι αλλάζει τελευταία και το κορίτσι αναγκάζεται να γίνει γυναίκα, για να επιβιώσει…

Πυρ, γυνή και… παιχνίδια εξουσίας!

Khaleesi – η ηγέτιδα

Κατευθείαν στα βαθιά σε όλους τους τομείς η Daenerys, πέρασε διά πυρός κυριολεκτικά. Ξέχασε γρήγορα την εφηβεία και βίωσε ουσιαστικά το ρόλο της βασίλισσας. Τόλμησε, πήρε ρίσκα, έκλεισε τις πληγές της, έδειξε και πυγμή και ευαισθησία. Κάπου όμως τα δικά της τραύματα την έκαναν να χάσει το μέτρο και να δώσει γρήγορα πολλές ελευθερίες σε ανθρώπους που δεν ήταν έτοιμοι για αυτό. Όπως και στα ίδια της τα «παιδιά». Και όταν τις παίρνεις πίσω τις ελευθερίες, ενώ οι άλλοι έχουν γλυκαθεί, οι συνέπειες είναι ηχηρές. Τι ικανότητές της όμως στο πλαίσιο της διαχείρισης αλλαγών θα τις αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο. Ακούει γνώμες, εμπιστεύεται επιλεκτικά τους άλλους, αλλά πάνω από όλα εμπιστεύεται το ένστικτό της. Βασικό όπλο αυτό!

Arya – το αγοροκόριτσο

Μύγα στο σπαθί της δεν σηκώνει η μικρή Stark. Με τα στερεότυπα της μικρής κυρίας από την αρχή δεν τα πήγαινε καλά και διεκδίκησε να μάθει όσα ήθελε, διεισδύοντας στον κόσμο των αντρών. Θαρραλέο για την εποχή. Ίσως για κάθε εποχή τελικά… Πλήρως εστιασμένη στο στόχο, κίνητρό της όμως η εκδίκηση. Πόσο αποτελεσματικό; Θα δείξει. Όσο παγωμένη κι αν είναι η καρδιά της, οι ευαισθησίες διαφαίνονται και τις φέρνουν συμπαίκτες.

Πυρ, γυνή και… παιχνίδια εξουσίας!

Melisandre – η μάγισσα

Συνδυασμός απελευθερωμένης σεξουαλικότητας, στρατηγικής σκέψης και μεταφυσικής δύναμης. Ο Stannis την έχει δαγκώσει κανονικότατα τη λαμαρίνα και πολλοί τηλεθεατές μαζί του. Tι να σχολιάσει κανείς, όταν και η ίδια η γυναίκα του Stannis υποκλίνεται στην ερωμένη του; Προς το παρόν έχει ρόλο άτυπου, μα ισχυρού αρχηγού. Όμως δεν υποτάσσονται όλοι στις φανερές και μη δυνάμεις της. Κι αυτός ο ρόλος έχει ημερομηνία λήξης, όπως όλοι.

Cersei – η βασίλισσα

Η ανασφαλής τελικά βασίλισσα που αντλεί δύναμη από τον τίτλο της και την αναγκαστική υπακοή των αυλικών της. Είναι μοναχικά στην κορυφή, ειδικά αν ειδικεύεσαι στις δολοπλοκίες. Και συχνά σου γυρνάνε τόσο μπούμερανγκ που χάνεις ό,τι πολυτιμότερο… Μπορείς να χαρείς το τώρα, όταν συνεχώς ανησυχείς για τη διασφάλιση των προνομίων σου στο αύριο;

Food for thought!

• Με ποια ηρωίδα ταυτίζεστε περισσότερο και γιατί;

• Ποια σας εκνευρίζει; Τι θα μπορούσατε να μάθετε από αυτή;

• Αν κάνατε ένα συνδυασμό δυνάμεων, τι θα κρατούσατε από την καθεμία;

• Ποια γυναίκα στο περιβάλλον σας (συγγενικό, φιλικό, επαγγελματικό) ενσαρκώνει επιτυχώς το συνδυασμό που θέλετε να πετύχετε; Παρατηρήστε την, για να εντοπίσετε το πώς!
Power Games
* Ο παρών διαδικτυακός τόπος δεν συνδέεται και ουδεμία σχέση έχει με την τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones», τους συντελεστές αυτής, καθώς και τον συγγραφέα των σχετικών βιβλίων. Ο διαδικτυακός μας τόπος δεν χρησιμοποιεί εμπορικά σήματα και δεν αναπαράγει οποιοδήποτε άλλο πρωτότυπο ή παράγωγο πνευματικό έργο. Οποιαδήποτε αναφορά σε εμπορικά σήματα τρίτων σε καμία περίπτωση δεν γίνεται για να διακρίνει προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρονται από τον διαδικτυακό μας τόπο.

Θέλετε να ενισχύσετε την τόλμη σας για νέα ξεκινήματα;
Το 1ο CD ύπνωσης της Lifepassport είναι εδώ, για σας βοηθήσει!

Αφεθείτε να το ακούσετε…

ΚΕΙΜΕΝΟ & ΣΠΙΚΑΖ:
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΤΩΛΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ, ΜΙΞΗ, MASTERING:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΤΑΚΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 25΄

Έπιθυμώ να λαμβάνω newsletter από τη Lifepassport.