Παιχνίδια Εξουσίας – Αν χάσεις τα πόδια σου, συνέχισε με τα φτερά σου!

power-games

Ο Bran Stark ακολουθώντας τα χνάρια του ανήσυχου μπαμπά του, ανακάλυψε κι αυτός την αιμομικτική αλήθεια. (Αυτή η οικογένεια δεν λέει να κάτσει στα αβγά της…) Έτσι, με μια σπρωξιά, βρέθηκε να πέφτει στο κενό κι από τη μια στιγμή στην άλλη να μένει παράλυτος, εξαρτώμενος πλέον από τους άλλους. Οι συνθήκες τον ανάγκασαν να προσπεράσει γρήγορα το πένθος για την απώλειά του και παλεύοντας για την επιβίωσή του να ανακαλύψει νέες, μεταφυσικές ικανότητές του.

Τα νέα ξεκινήματα φοβίζουν, γιατί μας ξεβολεύουν.

«Δεν περνάω καλά στη δουλειά που είμαι τώρα. Μέσα μου έχει τελειώσει, αλλά διστάζω να κάνω κίνηση εν τω μέσω κρίσης…» Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων που έχω ακούσει κάτι ανάλογο σε συνεδρία coaching μετά από σύντομο διάστημα έχει έρθει και αλλαγή στις εξωτερικές εργασιακές συνθήκες. Όταν μέσα μας μια εργασιακή σχέση έχει τελειώσει, αυτό εκπέμπεται. Τη «σύγκρουση» που δεν κάνουμε εξωτερικά, μέσα μας τη ζούμε ξεκάθαρα. Δεν έχουμε την ίδια διάθεση, το ίδιο κίνητρο, την ίδια δέσμευση. Το μέσα μας επηρεάζει και το έξω μας και η ζωή φέρνει ως δια μαγείας τη λύση.

Φυγή, επίθεση ή αναδιοργάνωση;

Στην επαγγελματική πορεία όλων μας έχουν τύχει στιγμές που νιώσαμε σαν να χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Γιατί ανατράπηκαν τα δεδομένα και χάσαμε τα κεκτημένα: το μισθό, τη θέση εργασίας, την προαγωγή, την ασφάλεια, την ικανοποίηση, την περηφάνια, την αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία… Και να χάσουμε όμως τα πρώτα, τα υλικά, τα άλλα δεν μπορούν να μας τα πάρουν τόσο εύκολα. Πρέπει εμείς να τους αφήσουμε. Το πώς αντιμετωπίζουμε ό,τι προκύπτει είναι καθοριστικό. Ναι, η απώλεια θέλει κάποιο χρόνο διαχείρισης, αλλά περνάει. Και μετά τι;

Παιχνίδια Εξουσίας – Αν χάσεις τα πόδια σου, συνέχισε με τα φτερά σου!

Σκέφτομαι πολύ συχνά την περίπτωση μιας γυναίκας, η οποία ενώ ήταν senior manager σε συμβουλευτική εταιρεία στον τομέα του IT, έπαθε μια ασθένεια από την οποία σταδιακά τυφλώθηκε. Τι έκανε; Αναρωτήθηκε «τι επάγγελμα μπορώ να κάνω, χωρίς να χρειάζεται να βλέπω;» Ξεκίνησε μαθήματα θεραπευτικού μασάζ, άρχισε να της αρέσει πολύ, εξειδικεύτηκε σε πρωτοποριακές μεθόδους και πλέον έχει έναν πολυχώρο με εναλλακτικές θεραπείες και συνεργάτες. Απίστευτο; Αληθινό!

«Εφόσον τίποτα δεν είναι σίγουρο και εξασφαλισμένο, τι πραγματικά θέλω να κάνω;»

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν έχει ηλικία. Διάθεση για αναζήτηση και τόλμη για πειραματισμό θέλει. Κι όταν γράφω πειραματισμό, δεν εννοώ σπασμωδικές κινήσεις και σπατάλη ενέργειας, αλλά στρατηγικό σχέδιο. Το ότι μάθαμε μέχρι τώρα να περπατάμε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και να μάθουμε να πετάμε. Γιατί τα φτερά τα έχουμε, έστω κι αν φοβόμαστε να τα δοκιμάσουμε. Έχουμε πολύ περισσότερα ταλέντα από όσα νομίζουμε και μπορούμε να απογειωθούμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Εναλλακτικούς και μοναδικούς. Το coaching βοηθάει με υποστήριξη και φροντίδα, αλλά και μια δημιουργική σπρωξιά προς το νέο τόσο στην ανακάλυψη όσο και στην αξιοποίηση αυτών.

«Νιώθω ότι προσπαθώ μόνος/η…»

Οι αλλαγές είναι και ευκαιρία για ξεκαθαρίσματα σχέσεων. Μπορεί εκεί αυτοί στους οποίους ποντάραμε για στήριγμα να αποδειχτούν απόντες και άλλοι να μας ξαφνιάσουν ευχάριστα. “People are strange when you ‘re a stranger”, τραγουδούν οι Doors. Ο θυμός μας κάνει να απομονωνόμαστε και να απομακρύνουμε και τους άλλους. Αλλά κάποιοι είναι εκεί και θέλουν να είναι εκεί. Ανακαλύψτε συμμάχους, γνωρίστε νέους ανθρώπους πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είστε!

Ο τολμών νικά!

Παιχνίδια Εξουσίας – Αν χάσεις τα πόδια σου, συνέχισε με τα φτερά σου!

Ναι, το εύκολο είναι να μείνουμε καθηλωμένοι σε ένα κρεβάτι και να κλαίμε την κακή μας μοίρα. Η χελώνα όσο μένει μέσα στο καβούκι της είναι ασφαλής (σχετικά). Ανακαλύπτει όμως τροφή, όταν ρισκάρει να βγάλει το κεφαλάκι της και να προχωρήσει σε νέα μονοπάτια. Εσύ θα ρισκάρεις ή θα μείνεις αγκιστρωμένος/η σε όσα ήδη πέρασαν ανεπιστρεπτί; Ό,τι ζεις είναι μέρος της διαδρομής σου και θα σε οδηγήσει εκεί που πρέπει!

* Ο παρών διαδικτυακός τόπος δεν συνδέεται και ουδεμία σχέση έχει με την τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones», τους συντελεστές αυτής, καθώς και τον συγγραφέα των σχετικών βιβλίων. Ο διαδικτυακός μας τόπος δεν χρησιμοποιεί εμπορικά σήματα και δεν αναπαράγει οποιοδήποτε άλλο πρωτότυπο ή παράγωγο πνευματικό έργο. Οποιαδήποτε αναφορά σε εμπορικά σήματα τρίτων σε καμία περίπτωση δεν γίνεται για να διακρίνει προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρονται από τον διαδικτυακό μας τόπο.
Παιχνίδια Εξουσίας

Θέλετε να ενισχύσετε την τόλμη σας για νέα ξεκινήματα;
Το 1ο CD ύπνωσης της Lifepassport είναι εδώ, για σας βοηθήσει!

Αφεθείτε να το ακούσετε…

ΚΕΙΜΕΝΟ & ΣΠΙΚΑΖ:
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΤΩΛΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ, ΜΙΞΗ, MASTERING:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΤΑΚΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 25΄

Έπιθυμώ να λαμβάνω newsletter από τη Lifepassport.